Scopul oricarui ONG este sa aiba un impact asupra comunitatii. In acest sens, resursa umana este vitala succesului. In cazul proiectului nostru, protagonistii in actiune sunt Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania. Din toate colturile tarii, medicinistii sunt carausii informatiei in proiectul nostru. Acestia au inceput deja sa livreze chestionare in mediul rural si sa deschida conturul statisticii noastre in legatura cu Educatia Sexuala Comprehensiva din Romania.
Pentru ca orice actiune are o reactiune, am ales sa intervievam unul din studentii care au ajuns deja in cateva sate din Romania si sa vedem ce impact are proiectul nostru asupra sa si care au fost primele impresii ale proiectului. Cosmin Deaconu este Ofiter Local in Sanatatea si Drepturile Sexuale si Reproductive in cadrul Societatii Studentesti de Medicina din Craiova.
”Salut, Cosmin. Ce crezi ca au studentii medicinisti de invatat din aceasta experienta ?”
Cred ca in primul rand, am invatat ca trebuie sa fim adaptabili. Traim intr-o lume urbana, unde conditiile si perspectivele sunt diferite fata de rural. Am invatat ca normalitatea, mai ales in comunicare, e un concept subiectiv. Ceea ce e normal pentru omul de la oras poate fi anormal omului de la sat si vice versa.
”Care au fost obstacolele pe care le-ai intampinat ? Ne poti povesti ?”
De-a lungul perioadei in care am distribuit chestionare si am adunat informatii, s-au intamplat lucruri previzibile si imprevizibile. Desigur, au existat si probleme de comunicare sau ce tineau de reticenta unor oameni, dar s-a intamplat ca in unele scoli sa ma lovesc de un refuz vehement cand am incercat sa obtin aprobarile. Cred ca a contribuit si lipsa de interes.
”Cum crezi ca va arata educatia sexuala in mediul rural ? Unde crezi ca se indreapta ?”
Sunt sigur ca prin intermediul acestei actiuni s-au pus niste baze in ceea ce priveste speranta unei forme de educatie sexuala in sate. Sper in viitor sa scada numarul de sarcini nedorite si de infectii cu transmitere sexuala. Dar in primul rand mi-as dori ca acest proiect sa atraga atentia publica, deoarece situatia in mediul rural este mai precara si mai grava decat pare la distanta.
”Cum reusesc medicinistii si ONG-urile sa intervina in problema educatiei sexuale ?”
Noi avem puterea de a pune piciorul in prag. ONG-urile si medicinistii trebuie sa insiste sa bata la usa scolilor. Schimbarea incepe de la firul ierbii, iar asta am invatat in anii de voluntariat mai mult decat oricand. Avem o reala influenta, iar tinerii, indiferent de mediu, isi doresc cu adevarat sa-si inteleaga corpurile, emotiile si posibilitatile.